Barst in voorruit

Met ruim 90 vestigingen altijd dichtbij en 24/7 bereikbaar

Bel ons gratis button GlasGarageBel ons gratis GlasGarage

Barst in uw voorruit

Een steentje op de voorruit: het kan zomaar gebeuren terwijl u onderweg bent. Gemiddeld krijgt u eens in de acht jaar met autoruitschade te maken. Bijna iedereen maakt het dus wel een keer mee. De schade kan zich beperken tot een ster, maar als deze ster uitscheurt en een barst wordt, is vervanging vaak noodzakelijk.

Wanneer vervang je een autoruit?

Heel simpel gezegd: je vervangt een voorruit als deze niet meer te repareren is. Dit kan komen doordat de schade te groot is om te repareren, de ruit verbrijzeld is of als de locatie van de schade het zicht belemmerd. Als vuistregel houden wij het volgende aan: is de schade groter dan een twee euromuntstuk? Dan moet de ruit vervangen worden.

Doorrijden met een beschadigde voorruit waarbij het zicht wordt belemmerd, is onveilig. Daarnaast geldt dat als een scheur is vertakt, de auto wordt afgekeurd bij de APK-keuring. Ook dan moet de voorruit dus vervangen worden.

Waar bestaat een autoruit uit?

Voor de veiligheid is een voorruit gemaakt van gelaagd glas dat bestaat uit twee glaslagen met daartussen een folielaag. Hierdoor zal een voorruit nooit volledig verbrijzelen. Als er een steentje op uw voorruit komt scheurt de ruit en ontstaat er een ster die vaak te repareren is. Maar als u hier te lang mee door blijft rijden kan deze ster uitscheuren.

Schade aan uw zijruit of achterruit wordt vaak veroorzaakt door inbraak, vandalisme of een ongeluk. Deze ruit scheurt niet, maar verbrijzelt in de meeste gevallen. Indien u schade aan uw zijruit of achterruit heeft, moet deze dan ook meestal worden vervangen.

Vrijblijvend een prijsopgave aanvragen?

Alleen WA verzekerd? Vraag hier vrijblijvend uw prijsopgave aan of bel: 0800-1246.

Afspraak maken?

Bent u verzekerd tegen ruitschade? Maak hier een afspraak of bel: 0800-1246.

Beoordeel uw autoruitschade en maak direct een afspraak

Wat voor auto u ook heeft, hoe klein of groot de schade ook is: GlasGarage helpt u snel en veilig weer op weg.

  • 24 uur per dag bereikbaar. Voor een snelle (tijdelijke) oplossing.
  • Altijd in de buurt. Ruim 90 vestigingen door heel Nederland.
  • Ook op locatie. Mits dit noodzakelijk is en uw verzekerings-/ leasemaatschappij akkoord geeft. Daarnaast moeten de weersomstandigheden dit toelaten.
  • Perfect resultaat. We gebruiken uitsluitend (OEM goedgekeurde) ruiten en kitten die de autofabrikanten zelf gebruiken en/of voorschrijven.
  • Alles geregeld. Wij regelen alles met uw verzekeraar.
  • Levenslange garantie op montagefouten.

Veelgestelde vragen

Wanneer moet/mag een voorruit vervangen worden?

GlasGarage repareert wanneer het kan, vervangt als het moet. Een vuistregel is dat wanneer de schade van een ster of barstje kleiner is dan een muntstuk van twee euro, de schade gerepareerd kan worden. Een ster zo groot als een twee euromunt direct in het bestuurders gezichtsveld, is niet verplicht tot reparatie. Dezelfde ster elders op de ruit wel. Een ster of barst groter dan een muntstuk van twee euro is niet meer op te vullen met hars.

Kan ik nog doorrijden met een barst in de voorruit?

Een barst in uw voorruit is hinderlijk, maar niet gevaarlijk. Voorruiten zijn gelaagd. Dit houdt in dat de voorruit uit meerdere lagen bestaat die bij elkaar wordt gehouden door een (folie) plaklaag. Een barst zit maar in één van die lagen. Hierdoor is het niet mogelijk dat de ruit helemaal stuk gaat. Toch is het wel verstandig om de ruit te laten vervangen omdat dit het zicht belemmert, de barst op den duur groter kan worden en de voorruit tot 30% bijdraagt aan de structurele sterkte van uw auto. Indien de ruitschade voelbaar is aan zowel de binnenzijde als aan de buitenzijde van het voertuig, is doorrijden wel gevaarlijk. Indien er meerdere scheuren inzitten, of een scheur met meerdere vertakkingen, voldoet u in de meeste gevallen niet meer aan de APK wetgeving en kunt u daar een boete voor krijgen. Ook dan is het aan te raden zo spoedig mogelijk de ruit te laten vervangen.

Hoe ben ik verzekerd?

Een WA-verzekering, waarmee schade die u heeft veroorzaakt bij iemand anders vergoed wordt, is in Nederland voor elk motorvoertuig verplicht. Of u een aanvullende verzekering heeft, kunt u navragen bij uw verzekeringsmaatschappij, tussenpersoon of nakijken in uw verzekeringspapieren. De vestiging van uw keuze kan u helpen bij uw verzekeraar na te gaan in hoeverre ruitschadeherstel in uw geval wordt vergoed.

Met ruim 90 vestigingen
Is GlasGarage altijd in uw buurt!

Landkaart vestigingen GlasGarage