Wel of geen winterbanden?
Winterband GlasGarage

Winterbanden

Op wintersport? Wat belangrijk is zijn natuurlijk winterbanden. Op de eerste plaats zijn ze veiliger in sneeuw, ijs en regen in combinatie met lage temperaturen. De twee grootste verschillen tussen zomer-/winterbanden is het profiel en rubbersamenstelling. 

In winterbanden zitten bredere groeven zodat vuil water en sneeuw makkelijk weg kan. Ook hebben zij zeer fijne inkepingen die op nat wegdek de waterstroom beter afvoeren, waardoor ze een grotere trekkracht hebben. Zo is er een betere grip op het wegdek en gaat men minder snel slippen. Ook is het rubber van een winterband zachter dan bij een zomerband.

Kunnen winterbanden in de zomer en omgekeerd? Nee, liever niet. Dit komt omdat rubber een natuurlijk product is. De zomerband wordt harder als deze in lagere temperatuur komt. Als de band te hard wordt krijg je dus een langere remafstand. Omgekeerd geeft een zomerband geen grip op sneeuw of ijs.

Zijn winterbanden verplicht of is het een optie in Nederland/België? Vanaf een temperatuur van 7 graden en minder zijn winterbanden aan te raden. Door de samenstelling van het rubber, maar ook omdat de winterse omstandigheden hier gekenmerkt worden door regen. Hierdoor heb je dus beter grip in bochten, een betere wegligging en kortere remafstand.